سئو نیوز

اخبار و مقالات سئو

سئو نیوز

اخبار و مقالات سئو

مزایای منابع الکترونیکی برای کتابداران و کاربران کتابخانه


منابع الکترونیکی مزایای زیادی نسبت به منابع چاپی و سایر منابع فیزیکی دارند. بارزترین مزیت این است که کاربران کتابخانه می توانند به صورت 24 ساعته و 7 روز هفته از طریق وب سایت کتابخانه به منابع الکترونیکی کتابخانه دسترسی داشته باشند. کاربران می توانند به سرعت و به راحتی به منابع کتابخانه بدون بازدید فیزیکی از کتابخانه دسترسی داشته باشند. مانند کتاب های کتابخانه و سایر منابع فیزیکی، استفاده از منابع الکترونیکی کتابخانه برای کاربران کتابخانه رایگان است. اما فراتر از آن، یک مزیت برای کاربران کتابخانه‌هایی با منابع الکترونیکی اخیراً توسعه‌یافته که انتزاعی هستند، به نام «پیوند متقابل» [1] وجود دارد و برای بهبود فرآیند جستجو استفاده می‌شود. پیوند نوع دیگری از قابلیت منابع الکترونیکی است، به عنوان مثال، نمایه سازی و بازیابی اطلاعات[2]. با استفاده از این ویژگی می توان مستقیماً به منبع کتاب های بازیابی شده و متن کامل آن منبع [3] پیوند داد، به این معنی که نتایج جستجو کاربر را به آرشیوی که کتابخانه مجاز به استفاده از آن منبع کرده است هدایت می کند. امروزه ظهور سیستم‌های جستجو در مقیاس وب یکی دیگر از مزایای کتابخانه‌ها به دلیل نیاز به مدیریت حوزه دانش پایه است[4].

معایب منابع الکترونیکی برای کتابداران و کاربران کتابخانه

وسایل الکترونیکی معایبی برای کتابداران و کاربران کتابخانه دارند که بسیاری از آنها به مشکلات ثبتی مربوط می شود. به عنوان مثال، منابع الکترونیکی اغلب توسط کتابخانه به اشتراک گذاشته می شوند تا خریداری شوند، که مستلزم تعهد مالی مداوم و فزاینده ای است که باید توسط سازمان پیگیری، ارزیابی و بودجه بندی شود و این فعالیت ها برای کارکنان مقرون به صرفه باشد

منابع الکترونیکی اغلب به اشتراک گذاشته می شوند. به عنوان منابع دارای مجوز، حقوق ناشران یا تولیدکنندگان منابع الکترونیکی در اینجا محفوظ است. هنگامی که کتابخانه مجوز استفاده از یک منبع الکترونیکی را پس می گیرد، کاربران نمی توانند به آن منبع دسترسی داشته باشند. البته این کار را می توان با امانت گرفتن کتاب یا کتاب دیجیتال انجام داد. V. D. [5] صاحب کتابخانه است و می تواند هر طور که صلاح بداند با آن برخورد کند، در تعارض نیست و رویکردی مشابه دارد.

در واقع، حقوق بازتولید و توزیع منابع و محتوا توسط ارائه‌دهنده محتوا به کتابخانه مجوز داده می‌شود، اما کتابداران اغلب با محدودیت‌هایی در استفاده از منابع الکترونیکی خود مواجه هستند، محدودیت‌هایی که ممکن است از محدودیت‌های اعلام‌شده فراتر رود. طبق قانون مالکیت فکری. به طور معمول، این محدودیت ها توسط هر دو طرف قرارداد، دارنده مجوز منبع الکترونیکی و کتابخانه مشترک توافق می شود، این محدودیت ها در زمان تعهد (اشتراک گذاری منابع) مورد مذاکره قرار می گیرند و ممکن است به روز شوند و تمدید شوند یا دوباره مورد مذاکره قرار گیرند. این فرآیند «مذاکرات صدور مجوز» یا به سادگی «فرایند صدور مجوز» نامیده می شود.

صدور مجوز، انتقال مالکیت منابع و تعهدات مالی چالش‌های دائمی برای کتابخانه‌ها هستند، در حالی که کتابداران دسترسی محدودی به توسعه استفاده از منابع الکترونیکی دارند و باید منابع مناسب را صرف کنند. با وجود این چالش ها، کتابخانه ها به دلیل تقاضای زیاد برای دسترسی به منابع الکترونیکی، همچنان به ارائه اطلاعات به کاربران خود در قالب منابع الکترونیکی ادامه می دهند.